Data publicării: 4 martie 2020

În perioada 6 – 10 aprilie 2020, Muzeul Național al Bucovinei derulează, la Muzeul de Istorie, în Sala de Pedagogie Muzeală, proiectul educaţional POVESTEA SCRIERII ŞI A INSTRUMENTELOR DE SCRIS – atelier de caligrafie.

Activitățile din cadrul proiectului Povestea scrierii și a instrumentelor de scris – atelier de caligrafie se adresează copiilor din clasele a II-a,  a III-a  şi a IV-a, din Suceava, care doresc să cunoască poveștile fascinante ale istoriei scrisului şi a instrumentelor de scris și care sunt curioşi să încerce scrierea din documentele medievale, să experimenteze diverse ustensile şi suporturi de scris,  să-și îmbunătățească îndemânarea caligrafică, să petreacă „vacanţa la muzeu”.

Ajuns la a IV-a ediție, proiectul care s-a bucurat de mare succes, dovadă fiind numărul mare de participanți și necesitatea repetării acestuia pe parcursul întregului an pentru a răspunde solicitărilor, își va desfășura activitățile zilnic, în intervalul menționat, între orele 10 – 13,  în Sala de Pedagogie Muzeală a Muzeului de Istorie Suceava.

Participanții se vor familiariza cu noțiuni despre istoria și evoluția scrierii și a instrumentelor de scris și vor experimenta scrierea pe hârtie specială (pergament, hârtie natur), utilizând instrumente de scris precum tocul sau pana. Îndrumaţi de specialiştii muzeului din cadrul biroului Educație, Marketing și Comunicare, copiii vor crea semne după care vor dezvolta litere şi vor decora majuscule – inițiale stilizate, ca în vechile documente existente în colecţiile muzeului. De asemenea, copiii vor intra într-o poveste în care vor descoperi semnele grafice și literele, de la cuneiforme până la povestea cărților tipărite și a ustensilelor de scris din prezent. Tot în cadrul proiectului este pregătită o mini-expoziție cu instrumente de scris, din diferite timpuri, unele dintre ele aparținând unor mari personalități istorice, aflate în colecțiile Muzeului Național al Bucovinei.

Într-o manieră creativă, prin intermediul activităților interactive (repetate zilnic în perioada 6 – 10 aprilie a.c.), muzeul propune copiilor o întoarcere în timp, la scrierea caligrafică, scrierea decorativă care va transforma literele şi cuvintele în adevărate opere de artă.

Înscrierea participanților se face pe baza fişelor de înscriere, în  limita locurilor disponibile. La atelier se pot înscrie un număr maxim de 20 participanți/zi. Data limită de depunere a fişelor de înscriere este 2 aprilie 2020. Ocuparea locurilor se va face în ordinea înscrierii. Taxa de participare este de 3 lei/copil.

Scopul proiectului educațional este promovarea şi cunoaşterea patrimoniului cultural deținut de Muzeul Bucovinei prin facilitarea accesului elevilor la activităţi de învăţare nonformală legate de istorie, dezvoltarea abilităţilor în domeniul caligrafiei, stimularea elevilor spre creativitate şi recreere educativă.

Informaţii suplimentare despre proiect şi fişele de înscriere se pot obține de pe site-ul Muzeul Bucovinei, www.muzeulbucovinei.ro, sau la telefon 0230-216439, interior 116, Biroul Educaţie Marketing şi Comunicare.

 

Iuliana Roşca

Şef birou Educaţie, Marketing şi Comunicare

Muzeul Național al Bucovinei

Tel.: 0230-216439, interior 116

marketing@muzeulbucovinei.ro

afis atelier caligrafie 2020

pliant regulament povestea scrierii

Close Search Window
Program de vizitare