Data publicării: 11 martie 2022

O incursiune în lumea fascinantă a modei din perioada medievală, este propunerea cu care Muzeul Național al Bucovinei vine, și în acest an, începând cu luna martie, în fața publicului de toate vârstele, prin proiectul de educație muzeală „Podoabe şi veşminte în Moldova medievală”.

Vreți să aflați ce vestimentații și ce bijuterii se purtau în perioada medievală?

Vreți să vedeți cum se dichiseau boierii, domnii, domnițele, dregătorii, curtenii din Moldova medievală?

Vă invităm la Muzeul de Istorie Suceava, unde, împreună cu specialiștii noștri, veți auzi povești nemaispuse și veți admira veșminte și bijuterii medievale restaurate în Bucovina!

Ghidați de specialiștii muzeului, participanţii au ocazia să descopere piese vestimentare şi podoabe, specifice perioadei medievale: rochie, cămaşă, marame, bonete, pantofi, brâie, anterie colorate, dar şi ace de păr şi de voal, inele şi cercei, reprezentând importante izvoare istorice care au stat la baza studiilor despre evoluția vestimentației în Moldova.

Piesele vestimentare şi podoabele, parte dintre ele expuse în Muzeul de Istorie, au fost descoperite de-a lungul timpului, în urma cercetărilor arheologice sistematice, în morminte de la bisericile Sf. Ioan Botezătorul din Siret, Biserica Mirăuți din Suceava, Mănăstirea Probota, Biserica „Sfântul Nicolae“ Bălineşti şi se încadrează în doua mari categorii: veşminte, dar şi obiecte ce ţin de ritualul funerar. Veşmintele şi podoabele prezentate sunt încadrate cronologic în perioada secolelor XV-XVII.

Proiectul de educaţie muzeală, prezentat față în față cu obiectul de patrimoniu, își propune să-i surprindă pe cei interesați cu frumusețea și unicitatea pieselor vestimentare care fac parte din colecția de textile arheologice a Muzeului Național al Bucovinei, cu detalii asupra modului în care au fost lucrate şi materialele prețioase folosite la realizarea lor: brocard, mătase, mătase decorată cu fir de argint aurit, dantelă din fir de argint aurit, catifea de mătase broșată cu aur, dar şi tehnicile de coasere şi brodare specifice perioadei medievale.

De asemenea, participanții se vor bucura de frumusețea podoabelor medievale, din colecţia de numismatică a Muzeului Național al Bucovinei, fiindu-le prezentate materialele utilizate la realizarea lor: aur, argint, cu pietre semipreţioase şi metodele de realizare, specifice perioadei medievale – turnare „à cire perdue“, cizelare, gravare, trefilare, granulaţie, ciocănire, sudare, aurire, filigran, decupare.

 

Ce trebuie să faceți, ca să puteți pătrunde în lumea podoabelor și veșmintelor din perioada medievală?

Sunați la numărul de telefon al muzeografului responsabil de programul de educație muzeală – 0747415751, unde veți primi informații despre proiect, modalitatea de înscriere, data programată. Participarea se face în baza biletului de vizitare a Muzeului de Istorie Suceava!

Proiectul de educație muzeală se va derula în perioada martie – noiembrie 2022.

Așteptăm, cu drag, să ne întâlnim la muzeu!

Close Search Window
Program de vizitare