Data publicării: 21 iunie 2022

Muzeul Național al Bucovinei propune publicului o nouă expoziție, organizată în parteneriat cu Institutul Polonez din București și dedicată unuia dintre cei mai mari pianiști și compozitori ai epocii romantice, Fryderyk Chopin.

Expoziția prezintă, în cele 24 de panouri, viața și creația compozitorului polonez și este deschisă la Muzeul de Istorie, în perioada 20 iunie – 10 iulie 2022.Institutul Polonez din București a pregătit versiunea în limba română a expoziției realizate de Institutul Fryderyk Chopin din Varșovia.

Un element caracteristic al operelor lui Chopin îl reprezintă exprimarea aprofundată și inspirația din modelele stilistice ale muzicii populare poloneze.

Talentul său a fost descoperit când avea doar câțiva ani, iar mențiunile despre copilul genial au încântat rapid aristocrația din Varșovia.

Pe 5 noiembrie 1830, Chopin a părăsit Polonia pentru totdeauna. După ce a rătăcit îndelung, a plecat, în cele din urmă la Paris.

În ciuda faptului că a trăit în străinătate, Chopin a rămas mereu cu inima și mintea în țara sa natală, menținând relații strânse cu intelectuali polonezi, precum Adam Mickiewicz, Julian Ursyn Niemcewicz, Ciprian Kamil Norwid.

Aflat în pragul morții, Chopin a cerut ca, după ce va muri, inima să-i fie trimisă la Varșovia.

Deasupra plăcii comemorative amplasate la monumentul său din Biserica Sfintei Cruci din capitala Poloniei, se află citatul din Evanghelia după Matei: „Acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta”.

Close Search Window
Program de vizitare