Data publicării: 28 iunie 2022

În perioada 30 iunie – 21 august 2022, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași și Muzeul Național al Bucovinei vă invită să vizitați, în sălile de expoziții temporare de la parterul Palatului Culturii din Iași, Expoziția Omagială „Dimitrie Loghin”.

Vernisajul actualei expoziții omagiale are loc joi, 30 iunie 2022, ora 13 și va beneficia de discursul criticului de artă, Prof. Univ. Dr. Petru Bejan de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Organizată cu ocazia celebrării a 40 de ani de la trecerea pictorului la cele veșnice, evenimentul itinerează expoziția ce a avut loc în perioada 11 februarie – 3 aprilie 2022, la Muzeul Național al Bucovinei din Suceava.

Circuitul expozițional are rolul de a readuce în atenția publicului opera și personalitatea complexă a artistului plastic sucevean Dimitrie Loghin.

Născut în 13 octombrie 1910, în localitatea Botești din Județul Suceava, Dimitrie Loghin va urma între anii 1929 și 1934 cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iași, unde va beneficia de îndrumarea pictorilor Ștefan Dimitrescu și Nicolae Tonitza.  Privitor la pictura lui Dimitrie Loghin, istoricul și criticul de artă Florica Cruceru observă faptul că „ Influența celor doi artiști s-a simțit multă vreme în opera sa.” și ne transmite o realitate observată de colegii din vremea studenției: „Se spune că a fost elevul favorit a lui Nicolae Tonitza”.    

Răspunzând chemării spiritului și cultivându-și asiduu sensibilitatea cu care era dăruit, Dimitrie Loghin se va înscrie și la clasa de sculptură a lui Ion Mateescu, punând astfel baze riguroase exprimărilor sale plastice prin pictură și sculptură. Nu în ultimul rând, artistul se va exprima prin metaforă versificată, poezia sprijinindu-i natural discursul în perioada celor 37 de ani în care s-a dăruit misiunii didactice pentru artele frumoase din Județul Suceava, unde și-a desfășurat activitatea până când a repauzat, la data de 18 iulie 1982.

Despre eforturile și bucuriile sale, Dimitrie Loghin spunea: „N-am obosit niciodată lucrând, căile mele au fost ale dascălilor mei, viața mea a fost simplă și frumoasă, dar nu ușoară. Frumoasă, pentru că n-am găsit nimic mai frumos decât să povestesc pentru semenii mei prin culoare și să mă știu, așadar, cu totul al lor”.

Printre artiștii pe care i-a identificat și îndrumat se numără Vladimir Florea, Ion Grigore, Eugen Crasi sau Filaret Oloierul.

Pictorul și profesorul  Ion Carp Fluerici mărturisea privitor la atmosfera din jurul maestrului: „Ne-a iubit pe toți. Pe toți cei ce ne străduiam, avându-l în frunte, să aducem, prin rodul trudei noastre, bucurie și frumusețe omului. A fost și a rămas un pictor al Sucevei, al orașului în care a trăit cea mai mare parte a vieții sale, dar și al zonelor și locurilor pe unde pașii l-au purtat întâmplător sau cu nevoi.”

Chiar dacă activitatea pictorului s-a desfășurat în cea mai mare parte în Județul Suceava, relațiile sale cu Iașul au rămas constante, lucru vizibil prin activitatea expozițională.

În octombrie 1980, Dimitrie Loghin a serbat împlinirea vârstei de 70 de ani în orașul formării sale artistice, printr-o expoziție retrospectivă ce a fost vernisată la Sala Victoria din Piața Unirii.

Close Search Window
Program de vizitare