Data publicării: 26 aprilie 2023

Liceul Tehnologic “Ion Nistor” din Vicovu de Sus, găzduiește începând cu 20 aprilie 2023 până la începutul lunii iunie o expoziție dedicată Regelui Carol al II-lea. Expoziția itinerantă organizată de către muzeograful Cristina Slavic, din cadrul Serviciului Istorie al Muzeului Național al Bucovinei, cuprinde aspecte și evenimente esențiale din viața și activitatea politică a celui mai controversat rege al României.

Sunt surprinse, de exemplu, imagini referitoare la copilăria regelui Carol al II-lea, la perioada cât a fost principe, desigur și informații și imagini care se referă la marile realizări din domeniul cultural din timpul domniei sale. „Aşa cum declara, la 15 august 1930, la scurt timp după reîntoarcerea în România, Carol al II-lea și-a propus să devină <un Brâncoveanu al culturii românești>. El a sprijinit şi finanțat, pe tot parcursul domniei sale, atât inițiativele culturale, cât și oamenii de cultură, fie direct, fie prin instituțiile pe care le-a creat, patronat sau le-a întărit”, transmit organizatorii.

În expoziția dedicată Regelui Carol al II-lea mai pot fi văzute imagini despre celebra Straja Țării, creație a regelui Carol al II-lea, ca singura organizație de stat pentru îndrumarea și conducerea tineretului în ceea ce privește educația fizică, moral-religioasă, socială și națională. „Straja Țării a fost reorganizată conform liniilor dictaturii personale a regelui Carol, înlocuind toate organizațiile de tineret existente, inclusiv cercetașii, și a devenit supraveghetoarea activităților sportive și a tuturor celorlalte activități, precum și una dintre principalele căi de manifestare a cultului personalității regelui Carol”, au completat reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei. În expoziție sunt surprinse și fotografii cu vizitele regelui Carol al II-lea în Bucovina.

Expoziția este prezentată la Liceul Tehnologic “Ion Nistor” din Vicovu de Sus, la solicitarea profesorului de istorie Ionel Puha, director adjunct și cu sprijinul directorului acestei instituții, Angelica Cachula. Invităm pe toți cei interesați de istorie, să vizioneze această expoziție.

Close Search Window
Program de vizitare