Data publicării: 21 noiembrie 2023

Școala Gimnazială din Băișești găzduiește începând cu 20 noiembrie 2023 până la începutul lunii ianuarie 2024 o expoziție dedicată Regelui Carol al II-lea.

În expoziție sunt surprinse imagini referitoare la copilăria regelui Carol al II-lea, perioada cât a fost principe, informații și imagini care se referă la marile realizări din domeniul cultural din timpul domniei sale. Aşa cum declara, la 15 august 1930, la scurt timp după reîntoarcerea în România, Carol al II-lea și-a propus să devină “un Brâncoveanu al culturii românești”. El a sprijinit şi finanțat, pe tot parcursul domniei sale, atât inițiativele culturale, cât și oamenii de cultură, fie direct, fie prin instituțiile pe care le-a creat, patronat sau le-a întărit.

În expoziția dedicată Regelui Carol al II-lea mai pot fi văzute imagini despre celebra Straja Țării, creată de regel Carol al II-lea în 1935, ca singura organizație de stat pentru îndrumarea și conducerea tineretului în ceea ce privește educația fizică, moral-religioasă, socială și națională. Straja Țării fiind reorganizată conform liniilor dictaturii personale a regelui Carol al II-lea, înlocuind toate organizațiile de tineret existente, inclusiv cercetașii, și a devenit supraveghetoarea activităților sportive și a tuturor celorlalte activități, precum și una dintre principalele căi de manifestare a cultului personalității regelui Carol. În expoziție sunt surprinse și fotografii cu vizitele regelui Carol al II-lea în Bucovina.

Expoziția realizată de către muzeograful Cristina Slavic, din cadrul Serviciului Istorie al Muzeului Național al Bucovinei este prezentată la Școala Gimnazială din Băișești cu sprjinul domnului director Vasile Pohoață.

Close Search Window
Program de vizitare