Casa muzeu Solca datează din 1670 și este înscrisă pe lista monumentelor de arhitectură populară din județul Suceava. Donată muzeului de către Elisabeta Coturbaș, casa a fost arondată Muzeului Raional Gura Humorului între anii 1965-1985 după care a trecut în custodia Muzeului Judeţean Suceava (azi Muzeul Bucovinei).

Casa muzeu Solca este o construcţie ridicată din cununi de bârne  îmbinate la colţuri în „coadă de rândunică”, având acoperiş în patru ape cu învelitoare din draniţă. Pereții sunt lutuiți şi văruiți, iar contrastul cromatic cu lemnul cheutorilor şi consolelor este unul deosebit. Planimetric este împărţită în două camere (bucătărie şi “casa mare”) şi tindă mediană, iar în faţa intrării are un foişor cu acoperiş în trei ape.

Conservată în situ este amenajată în interior după specificul caselor ţărăneşti bucovinene din această zonă. Pardoselile de lut, tavanele cu grinzi aparente şi toată gama de mobilier tradiţional: pat, laiţe, blidare, poliţe, lăzi de zestre sunt completate de țesăturile de interior care îmbogățesc inventarul casei. Bucătăria are un cuptor tradițional cu vatră și plită reconstituit după tipologia mijloacelor de încălzit din zonă, la fel și în casa cea mare.

Situată pe drumul de acces spre mănăstirile Arbore și Humor, casa muzeu Solca este un monument reprezentativ în ceea ce privește arhitectura caselor de locuit și organizarea interiorului specific zonei.

CASA MUZEU SOLCA

Locatie: Suceava, Comuna Solca

Telefon: +40-0230-216439

Program de vizitare

REGULI ACCES MUZEU:

Conform HG 1.130 – Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,

 începând cu data de 25 octombrie 2021

(4) Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Măsurile prezentate nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani și sunt însoțite de o persoană cu vârsta mai mare de 18 ani și care face dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Aprilie – Octombrie : 10:00- 18:00

Octombrie – Aprilie : 9:00 – 17:00

 Casa Solca – adulți

– elevi, studenți cu legitimații valabile

– pensionari

4 lei/pers.

1 leu/pers.

2 lei/pers.

 

Servicii gratuite pentru:
persoane cu handicap fizic grav
copiii din centrele de plasament
veterani de razboi
lucratori actuali si pensionari din reteaua muzeala
Reducere 50% pentru: pensionari
Spatiile folosite pentru expozitii si manifestari culturale se pun la dispozitie în mod gratuit