muzeu-ext-n


A Történelmi Múzeum állandó kiállítása Suceava-ban, a Ştefan cel Mare u. 33. sz. alatt található épületben kapott helyet. A 20. század elején épült műemlék-épület homlokzata szinte változatlan, belül viszont számos változáson ment keresztül az idők során, különösen miután a Történelmi Múzeum székhelye lett. Az épület, amely az egykori osztrák prefektúrának adott otthont, át volt alakítva a múzeumként való használatra, utoljára 2014 és 2016 között, az „Egy műemlék-épület – múzeum a harmadik évezredben” európai projekt keretén belül.

A Történelmi Múzeum új állandó kiállítása 2016 július 31-én volt felavatva, ugyanazzal az első emeleti elhelyezkedéssel, mint az előző kiállítás. Az új bemutatás a helyi történelmen alapul, amit számos, az idők folyamán tett régészeti felfedezés tükröz, valamint a sok esemény, aminek helyszíne a Suceava megye jelenlegi területe volt. A számos kiállított örökség jellegű tárgyak történelmi kontextusban vannak bemutatva érintőképernyők által az egész kiállításban, így gazdagítva az új információra kíváncsi látogatók ismereteit.

Bár az állandó kiállítás alapja a helyi történelem, ezt nem lehet a nemzeti történelem és az általános európai kontextuson kívül értékelni: Suceava másfél évszázadig volt Moldova urainak fő rezidenciája. Eme státusz elvesztése Iaşi (Jászvásár) fővárosként való kinevezése után Suceava hanyatlását és emlékműveinek rongálódását jelentette. Az osztrák megszállás Moldova északi részének az elválását jelentette a román történelmi tartománytól, majd Bukovina visszacsatolása Nagy Romániához újabb változásokot eredményezett, amik az új állam erősítéséhez voltak szükségesek. A két világháború, a kommunista rezsim mindannyi megpróbáltatást jelentett a helyi lakosság számára ebben az időszakban.

A történelem bemutatása az állandó kiállításban 1989-el ér véget a Suceavai 1989 decemberi kommunista-ellenes mozgalmakkal.

A 27 teremben a Történelmi Múzeum alapkiállítása kronológikusan mutatja be a helyi történelmet, a legrégebbi régészeti leletekkel kezdve, amik az Al-Régikőkorszakból származnak Ripiceni-ből (Botoşani megye) az 1989-es forradalomig. A kiállítás legnagyobb része a régészeti leleteket mutatja be, az 1. – 15. termekben. A régészek bemutatják az ezeken a tájakon történt eseményeket a legbámulatosabb leletek segítségével: dísztárgyak, fegyverek, érmék, edények, régészeti szövetek, stb.

logo-facebook

Muzeul de Istorie Suceava – History Museum

 

Az Úri Tanács terme a suceavai udvaron belül létezett, miután Petru I Muşat, Moldova ura, ide telepítette az új fővárost és felépíttette az úri lakhelyet. Ennek a térnek a mínőségi helyreállítása Suceava-ban talált, 15. századi építészeti elemeken alapult: oszlopok, oszlop-fejek, záró-kövek, korlátok, padlózatok. Ebben a teremben történtek az úr hivatalos találkozásai a fő vezetői állásban lévőkkel, az Úri Tanács tagjaival, akiket hivatal nélküli bojárok vagy öreg bojárok kisérhettek, akiknek már nem volt hivatalos állásuk, viszont bölcsességük miatt nagy tiszteletnek örvendtek. Ştefan cel Mare vezette be a szokást, hogy Moldova várainak – Suceava, Hotin, Neamţ, Soroca, Orhei, Cetatea Nouă, Chilia és Cetatea Albă (az utóbbi kettő 1484-ig) – a porkolábjai részt vegyenek a Tanácson.

Az Úri Tanács termében voltak felavatva a nagy bojárok az ország legfontosabb tisztségeibe. A leghíresebb bojárok, akik hosszú ideig voltak szolgálatban Ştefan cel Mare uralma alatt, Ion Tăutu kancellár, Iuga kincstáros és Luca Arbore, Suceava Székvár Portása voltak. Az Úri Tanács Terme (A Trónterem – régi nevén) egy diplomatikus szimbolizmussal teli pillanatot mutat be Moldova történelméből. Hat állam képviselője, amelyekkel Moldovának a legerősebb vagy hosszan tartó politikai és diplomatikus kapcsolata volt, össze vannak gyűlve Ştefan cel Mare vajda előtt: Havasalföld (Ţara Românească), Lengyelország, Magyarország, Velence, Kijevi Rusz és az Ottomán Birodalom. 1476-ban érkezett Suceava-ba Velence állam-város első diplomatikus képviselője a Román Országokban, Emanuele Gerrardo. A kiállítás hű képet nyújt Moldova akkori külpolitikájáról, amikor a béke egy rövid időszak volt két háború között, és emiatt annál értékesebb, amikor a békéért keresztény államokkal vagy ottománokkal, katolikus fejedelmekkel vagy éppen a Pápával kellett megalkudni. Azokban az időkben, amint Ştefan cel Mare vajda hivatalosan kijelentette 1475-ben, Moldova a Kereszténység Kapuja volt.


A Történelmi Múzeum alagsorában levő, kincstári tárgyaknak szánt termek az eredeti tervek alapján voltak helyreállítva, a felosztás megengedvén a kisméretű tárgyak értékesítését.Az első teremben régészeti szövetek darabjait lehet látni, amik a városban és a megyében számos templomnál elvégzett kutatások nyomán voltak felfedezve. Ezeknek a tárgyaknak a ritkasága a hely időjárási jellegzetességeinek köszönhető, a nedvesség miatt a legtöbb növényi rostból gyártott tárgy elpusztul.

A következő három teremben számos egyéb tárgyat lehet megcsodálni ami a régészeti ásatások során került elő, kronológiai sorrendben bemutatva a legrégebbiekkel kezdve (6. századi szkíta eredetű csatok, Cajvana-nál felfedezve) a legújabbakig, a 17. század végéről (Szeret városban, egy nő sírjában talált gyűrű). Szeretnénk még említeni a Rădăuţi-i Sf. Nicolae templom és a Probota Kolostor templom vajda-sírjaiban tett felfedezéseket. A régészeti felfedézeseken kívül 17.-20. századi érmék, dekorációk, díszitmények és fegyverek láthatóak.

A TÖRTÉNETI MÚZEUM

Ştefan cel Mare u. 33 sz., Suceava, 720003

Tel. +40-0230-216439

Fax +40-0230-522979

  • Április 1 – Október 31 Kedd – Vasárnap: 10:00 – 18:00, Hétfő – zárva
  • November 1 – Március 31 Kedd – Vasárnap: 9:00 – 17:00, Hétfő – zárva

 Suceava Történeti Múzeum

– Állandó kiállítás

– felnőttek

– tanulók, egyetemisták érvényes igazolvánnyal

– nyugdíjasok

12 lej/fő.

3 lej/fő.

6 lej/fő.

–        Az Úri Tanács Terme

– felnőttek

– tanulók, egyetemisták érvényes igazolvánnyal

– nyugdíjasok

  4 lej/fő.

1 lej/fő.

2 lej/fő

– Részletes látogatás (Régi Történelem, Középkor, Modern Történelem, Kortárs Történelem) – felnőttek

– tanulók, egyetemisták érvényes igazolvánnyal

– nyugdíjasok

  4 lej/fő.

1 lej/fő.

2 lej/fő.

– Szinonimaszótár terem

– felnőttek

– tanulók, egyetemisták érvényes igazolvánnyal

– nyugdíjasok

  4 lej/fő.

1 lej/fő.

2 lej/fő,

–  Virtuális valóság – felnőttek

– tanulók, egyetemisták érvényes igazolvánnyal

– nyugdíjasok

3 lej/fő.

INGYENES SZOLGÁLTATÁSOK:

  • súlyos fizikai fogyatékosok számára;
  • állami intézményekben élő gyermekek;
  • ICOM-kártya tulajdonosok;
  • háborús veteránok;
  • 50% kedvezmény: – nyugdíjasok;
  • a múzeumi hálozat jelenlegi alkalmazottai és nyugdíjazottai;
  • a Suceava Megyei Tanács alkalmazottai;
  • partnerek – az érvényes partner-szerződések alapján;

A kiállításokhoz és múzeumon kívüli kulturális eseményekhez használt terek írásos kérésre vannak fenntartva.