Az 1627-ben iratokban említett épület Miron Barnovschi, Moldova urának háza volt, aki a Suceavai püspökségnek adományozta, hogy fogadót létesítsenek benne, az innen származó jövedelmet pedig “a szent ereklyéknél való világításra” használják fel. Az épület az 1786-os telkek meghatározási iktatójában lakásként van feltüntetve a császári család részére ha vadászni jártak.

A 18. század vége felé az épületet Kapri báró vásárolta meg, 1856-ban pedig Suceava város tervrajzában a Kaprigasse utcában Úri Fogadó elnevezéssel szerepelt.

1918 után az Úri Fogadó magán épület lett, 1962-ben pedig az állam tulajdonába került, felújitás és urbanisztikai egyeztetés végett.

Az épület restaurálása 1962-1966 között történt meg, a pincétől a padlásig, a cél a moldovai középkori építési elemek helyreállítása volt. 1968-ban nyílt meg az első állandó néprajzi kiállítás kategóriákra felosztva, 1982-ben pedig át volt szervezve, a megye hat néprajzi zónája szerint (Fălticeni, Humor, Dorna, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Suceava), némelyik közülük ma is látható az épület emeletén. A zónák közötti különbségek a tárgyak dekoratív sajátosságaiban és színezésében, ruhákon, szöveteken, a hagyományos foglalkozásokban és mesterségekben, vagy szokásokban láthatóak.

A földszint 2003-ban befejezett átszervezése egy 18.-19. századi fogadót mutat be, ami fontos vendégeket, hivatalnokokat, kereskedőket szállásolt el, akik a kereskedelmi útakon haladtak végig és Suceava-ban álltak meg.

A korabeli légkört a fűtőtestek (csempekályhák), beltéri szövetek, kerámia-tárgyak, szállításra vagy vadászatra használt tárgyak adják elő.

Az interaktív előadás, a kiállított tárgyak eredetissége jól ismertetik a múzeumban lévő néprajzi gyüjtemények gazdagságát, egyediségét és értékét, a bukovinai kultúrát és civilizációt jelképezve.


AZ ÚRI FOGADÓ

Ciprian Porumbescu u., 5. sz., Suceava

Tel. +40-0330-401917                                          

  • Április – Október: 10:00 – 18:00
  • Október – Április: 9:00 – 17:00