timthumb-1

A Bukovinai falu-múzeum áttekintő képet nyújt a hagyományos falu komplex szervezéséről és tevékenységéről, a háztartások és közösségi épületek jellegzetes építészeti stílusáról, a helyi foglalkozásokat bemutató technikai berendezéskről, Bukovina lakóinak életviteléről. Az utcák mentén lévő házakból és tartozékokból álló háztartásokon kívül a falu központjában, a közösség életének polarizáló központjában található a Vama-i templom és harangtorony, a Șaru Dornei-i kocsma és a Securiceni-i iskola.

A múzeumot átszelő patak medrén hidraulikus technikai berendezések találhatóak: a Mănăstirea Humorului-i malom, a kabát-mozsár, a gyapjú feldolgozásához használt hecsel. A foglalkozások sajátos leltárral ellátott műhelyekben vannak bemutatva, ahol hagyományos munka-technikákat lehet bemutatni és tanítani, gyermekek vagy turisták számára megszervezett iskola-műhelyekben.

A belterek berendezése egy különleges néprajzi kiállítást képez, ami betartja a népi építészeti elemek helyi sajátosságait. A kemencék és kályhák nagyon változatosan vannak bemutatva; a hagyományos bútorok, a beltéri szövetek, a népi ruhadarabok kiegészítik a bukovinai hagyományos civilizáció képét.

A múzeum egyedülállóan mutatja be a falusi ember lelki életét az átmeneti rítusok, születés és temetés, valamint az integrációs rítus, az esküvő által.

Az érdek, amit ez a múzeum kelt, néhány alapvető elemeken alapul: a kiállítás a természeti környezetben, a kiállított tárgyak hitelessége és eredetisége, a különböző építési technikák és a díszítő elemek sajátos szimbolikája, a hagyományos életmód felelevenítése, a kiállítás tanítási értéke, a néprajzi gyűjtemények bemutatása a tárgyak üzemeltetési környezetében, és nem csak múzeumi tárgyként, lehetővé teszi, hogy a látogató megértse és értékesítse Bukovina hagyományait.

www.muzeeinaerliber.ro / www.muzeeinaerliber.ro

image002  Muzeul Satului Bucovinean

 

 


A BUKOVINAI FALU-MÚZEUMTel. +40-0230-216439Tel. +40-037491114

Fax. +40-0230-522979

Látogatási program 10:00 -18:00