1971-ben volt megnyítva egy 18. századi impozáns épületben, Dimitrie Costin bojár volt tulajdona. Egy régi és lenyűgöző, szekuláris és ritka fákat tartalmazó dendrológiai parkban helyezve, a múzeum egy széles memorialisztikai és dokumentálási gyűjteményt tartalmaz, ami eredeti tárgyak (zongora, cselló, karmesteri vezénypálca, hegedűtok, a Ciprian által Berta Gorgonnak ajándékozott album, stb.), korabeli bútorok, fényképek, nyomtatványok, plakátok, érmék, bélyegek által felidézi a román modern zene alapítója, Ciprian Porumbescu (1853-1883) zeneszerző életének és tevékenységének a legfontosabb pillanatait. Kíváló alkotó tehetség, a szerző halhatatlan műveket hagyott az utókornak: Ballada hegedűre és zongorára, Román Rapszódia, A trikolór éneke, Az Egyesülés himnusza (Pe-al nostru steag), a Crai Nou operett, stb.

A múzeum mellett, a falusi templom udvarában van a Porumbescu családi sír.

 

Ciprian, úgymint az apja, Iraclie, tetőtöl talpig román volt, művészi lelkében szintetizálva a román lélek összes zenei sajátosságait, amint ezek a dojna nosztalgikus hangjaiban és a hora rapszodikus vídámságában jelentkeznek. A nemzet összes öröme befolyásolta a nagy művészi lelket, a fájdalmak pedig a legrejtettebb zúgáig hatottak. A nemzet szükségeit és aggodalmait a művészi lélek által tükrözve találjuk a Porumbescu-tól maradt összes szerzeményben.

Dr. Valeriu Branişte


Ciprian Porumbescu múzeum

Ciprian Porumbescu (Stupca) község, Suceava megye

Elhelyezkedés: 24 km-re Suceava municípiumtól, 23 km-re Gura Humorului-tól, a 17-es nemzeti úton (DN 17) Suceava-tól Ilişeşti felé, majd a 178-as megyei úton (DJ 178) a Ciprian Porumbescu község felé.

Tel: 0749.375.678; 0755.134.356

Látogatási program

10 – 18, május – szeptember

9 – 17, október – április

Hétfő – Kedd: Zárva