Casa Solca (2)
Casa Solca (3)
Solca (1)
Solca (2)
Solca (3)
Solca (4)
Solca (5)
Casa Solca (1)
previous arrow
next arrow
Casa Solca (2)
Casa Solca (3)
Solca (1)
Solca (2)
Solca (3)
Solca (4)
Solca (5)
Casa Solca (1)
previous arrow
next arrow

A Solca-i múzeum-ház 1670-ben épült és a Suceava-i néprajzi műemlékek listáján szerepel. Elisabeta Coturbaș adománya, a ház először 1965-1985 között a Gura Humorului Rajonális Múzeum alárendeltségébe került, majd a Suceava Megyei Múzeum (ma Bukovina Múzeuma) vette át.

A ház gerendákból épült, a sarkai “fecske-farkú” illesztéssel vannak összekapcsolva. A tető négyoldalt lejt, zsindellyel van lefedve. A falak le vannak agyagozva és meszelve, a konzolok és faelemek pedig különleges kromatikus ellentétet eredményeznek a fallal. A ház két teremre van osztva (konyha és “nagy ház”), amit egy középső folyosó választ el. A bejárat előtt egy három-oldalt lejtő tetős pavillon található.

Az eredeti helyén megőrzött ház belseje a bukovinai falusi házak hagyományainak megfelelően van berendezve. Az agyag-padlók, a látható gerendás mennyezet és a teljes körű hagyományos bútorok: ágy, padok, edény-tartók, polcok, hozomány-ládák és belső szövetek, mind kiegészítik a ház gazdag leltárát. A konyhában és a “nagy házban” hagyományos, főzőlappal ellátott kemence van újraépítve, a helyileg alkalmazott fűtőtechnikának megfelelően.

Az Arbore és Humor kolostorok felé vezető uton levő Solca-i múzeum-ház egy jellegzetes emlékmű a helyi lakóházak külső és belső elrendezését illetően.

REGULI ACCES MUZEU:

Conform HG 1.130 – Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,

 începând cu data de 25 octombrie 2021

(4) Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Măsurile prezentate nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani și sunt însoțite de o persoană cu vârsta mai mare de 18 ani și care face dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Stai în legătură cu noi

Close Search Window
Látogatás Nyitvatartás