Casa Solca (2)
Casa Solca (3)
Solca (1)
Solca (2)
Solca (3)
Solca (4)
Solca (5)
Casa Solca (1)
previous arrow
next arrow
Casa Solca (2)
Casa Solca (3)
Solca (1)
Solca (2)
Solca (3)
Solca (4)
Solca (5)
Casa Solca (1)
previous arrow
next arrow

A Solca-i múzeum-ház 1670-ben épült és a Suceava-i néprajzi műemlékek listáján szerepel. Elisabeta Coturbaș adománya, a ház először 1965-1985 között a Gura Humorului Rajonális Múzeum alárendeltségébe került, majd a Suceava Megyei Múzeum (ma Bukovina Múzeuma) vette át.

A ház gerendákból épült, a sarkai “fecske-farkú” illesztéssel vannak összekapcsolva. A tető négyoldalt lejt, zsindellyel van lefedve. A falak le vannak agyagozva és meszelve, a konzolok és faelemek pedig különleges kromatikus ellentétet eredményeznek a fallal. A ház két teremre van osztva (konyha és “nagy ház”), amit egy középső folyosó választ el. A bejárat előtt egy három-oldalt lejtő tetős pavillon található.

Az eredeti helyén megőrzött ház belseje a bukovinai falusi házak hagyományainak megfelelően van berendezve. Az agyag-padlók, a látható gerendás mennyezet és a teljes körű hagyományos bútorok: ágy, padok, edény-tartók, polcok, hozomány-ládák és belső szövetek, mind kiegészítik a ház gazdag leltárát. A konyhában és a “nagy házban” hagyományos, főzőlappal ellátott kemence van újraépítve, a helyileg alkalmazott fűtőtechnikának megfelelően.

Az Arbore és Humor kolostorok felé vezető uton levő Solca-i múzeum-ház egy jellegzetes emlékmű a helyi lakóházak külső és belső elrendezését illetően.

Stai în legătură cu noi

Close Search Window
Látogatás Nyitvatartás