Hanul Domnesc (1)
Hanul Domnesc (6)
Hanul Domnesc (8)
Hanul Domnesc (9)
Hanul Domnesc (10)
Hanul Domnesc (7)
Hanul Domnesc (11)
previous arrow
next arrow
Hanul Domnesc (1)
Hanul Domnesc (6)
Hanul Domnesc (8)
Hanul Domnesc (9)
Hanul Domnesc (10)
Hanul Domnesc (7)
Hanul Domnesc (11)
previous arrow
next arrow

Az 1627-ben iratokban említett épület Miron Barnovschi, Moldova urának háza volt, aki a Suceavai püspökségnek adományozta, hogy fogadót létesítsenek benne, az innen származó jövedelmet pedig “a szent ereklyéknél való világításra” használják fel. Az épület az 1786-os telkek meghatározási iktatójában lakásként van feltüntetve a császári család részére ha vadászni jártak.

A 18. század vége felé az épületet Kapri báró vásárolta meg, 1856-ban pedig Suceava város tervrajzában a Kaprigasse utcában Úri Fogadó elnevezéssel szerepelt.

1918 után az Úri Fogadó magán épület lett, 1962-ben pedig az állam tulajdonába került, felújitás és urbanisztikai egyeztetés végett.

Az épület restaurálása 1962-1966 között történt meg, a pincétől a padlásig, a cél a moldovai középkori építési elemek helyreállítása volt. 1968-ban nyílt meg az első állandó néprajzi kiállítás kategóriákra felosztva, 1982-ben pedig át volt szervezve, a megye hat néprajzi zónája szerint (Fălticeni, Humor, Dorna, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Suceava), némelyik közülük ma is látható az épület emeletén. A zónák közötti különbségek a tárgyak dekoratív sajátosságaiban és színezésében, ruhákon, szöveteken, a hagyományos foglalkozásokban és mesterségekben, vagy szokásokban láthatóak.

A földszint 2003-ban befejezett átszervezése egy 18.-19. századi fogadót mutat be, ami fontos vendégeket, hivatalnokokat, kereskedőket szállásolt el, akik a kereskedelmi útakon haladtak végig és Suceava-ban álltak meg.

A korabeli légkört a fűtőtestek (csempekályhák), beltéri szövetek, kerámia-tárgyak, szállításra vagy vadászatra használt tárgyak adják elő.

Az interaktív előadás, a kiállított tárgyak eredetissége jól ismertetik a múzeumban lévő néprajzi gyüjtemények gazdagságát, egyediségét és értékét, a bukovinai kultúrát és civilizációt jelképezve.

REGULI ACCES MUZEU:

Conform HG 1.130 – Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,

 începând cu data de 25 octombrie 2021

(4) Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Măsurile prezentate nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani și sunt însoțite de o persoană cu vârsta mai mare de 18 ani și care face dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Stai în legătură cu noi

Close Search Window
Látogatás Nyitvatartás