Hanul Domnesc (1)
Hanul Domnesc (6)
Hanul Domnesc (8)
Hanul Domnesc (9)
Hanul Domnesc (10)
Hanul Domnesc (7)
Hanul Domnesc (11)
previous arrow
next arrow
Hanul Domnesc (1)
Hanul Domnesc (6)
Hanul Domnesc (8)
Hanul Domnesc (9)
Hanul Domnesc (10)
Hanul Domnesc (7)
Hanul Domnesc (11)
previous arrow
next arrow

Az 1627-ben iratokban említett épület Miron Barnovschi, Moldova urának háza volt, aki a Suceavai püspökségnek adományozta, hogy fogadót létesítsenek benne, az innen származó jövedelmet pedig “a szent ereklyéknél való világításra” használják fel. Az épület az 1786-os telkek meghatározási iktatójában lakásként van feltüntetve a császári család részére ha vadászni jártak.

A 18. század vége felé az épületet Kapri báró vásárolta meg, 1856-ban pedig Suceava város tervrajzában a Kaprigasse utcában Úri Fogadó elnevezéssel szerepelt.

1918 után az Úri Fogadó magán épület lett, 1962-ben pedig az állam tulajdonába került, felújitás és urbanisztikai egyeztetés végett.

Az épület restaurálása 1962-1966 között történt meg, a pincétől a padlásig, a cél a moldovai középkori építési elemek helyreállítása volt. 1968-ban nyílt meg az első állandó néprajzi kiállítás kategóriákra felosztva, 1982-ben pedig át volt szervezve, a megye hat néprajzi zónája szerint (Fălticeni, Humor, Dorna, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Suceava), némelyik közülük ma is látható az épület emeletén. A zónák közötti különbségek a tárgyak dekoratív sajátosságaiban és színezésében, ruhákon, szöveteken, a hagyományos foglalkozásokban és mesterségekben, vagy szokásokban láthatóak.

A földszint 2003-ban befejezett átszervezése egy 18.-19. századi fogadót mutat be, ami fontos vendégeket, hivatalnokokat, kereskedőket szállásolt el, akik a kereskedelmi útakon haladtak végig és Suceava-ban álltak meg.

A korabeli légkört a fűtőtestek (csempekályhák), beltéri szövetek, kerámia-tárgyak, szállításra vagy vadászatra használt tárgyak adják elő.

Az interaktív előadás, a kiállított tárgyak eredetissége jól ismertetik a múzeumban lévő néprajzi gyüjtemények gazdagságát, egyediségét és értékét, a bukovinai kultúrát és civilizációt jelképezve.

Stai în legătură cu noi

Close Search Window
Látogatás Nyitvatartás