PREZENTARE LABORATOR ZONAL DE –RESTAURARE – CONSERVARE

Muzeul Național al Bucovinei, Suceava

 

Bazele activității de restaurare în Suceava au fost inițiate în 1975 prin înființarea Laboratorului de Restaurare în cadrul Muzeului Județean Suceava. De la început a fost organizat pe ateliere diverse, care să acopere o gamă variată de tehnici: restaurare textile, pictură, lemn, ceramică, metal, investigații fizico-chimice și conservare monumente.

În 1986, sediul Laboratorului de Restaurare a fost mutat pe strada Dragoș Voda nr.14, unde a funcționat până în 2007, când vechea clădire de patrimoniu intră într-un proces amplu de restaurare, motiv pentru care activitatea laboratorului se desfășoară momentan într-o clădire nouă din apropierea Muzeului Satului Bucovinean, până la finalizarea noului sediu.

Laboratorul Zonal de Restaurare – Conservare are în componență sectorul de investigații (fizice, chimice și biologice) și cinci ateliere de specialitate, în cadrul cărora lucrează specialiști atestați în restaurarea ceramicii, lemnului, metalului, picturii și textilelor și în perspectivă și suport papetar.

Din anul 2008, în cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare – Conservare al Muzeului Bucovinei funcționează Departamentul de Monitorizare a Monumentelor UNESCO, format din specialişti restauratori şi investigatori atestaţi pe patrimoniu imobil şi mobil, fiind singurul la momentul actual din țară.

Începând cu 2010 Laboratorul Zonal de Conservare – Restaurare a implementat Sistemul de Management al Calității ISO 9001:2008, un instrument care a îmbinat armonios Normele de restaurare cu procedeele operaționale specifice activității de restaurare.