Casa Solca (2)
Casa Solca (3)
Solca (1)
Solca (2)
Solca (3)
Solca (4)
Solca (5)
Casa Solca (1)
previous arrow
next arrow
Casa Solca (2)
Casa Solca (3)
Solca (1)
Solca (2)
Solca (3)
Solca (4)
Solca (5)
Casa Solca (1)
previous arrow
next arrow

Casa muzeu Solca datează din 1670 și este înscrisă pe lista monumentelor de arhitectură populară din județul Suceava. Donată muzeului de către Elisabeta Coturbaș, casa a fost arondată Muzeului Raional Gura Humorului între anii 1965-1985 după care a trecut în custodia Muzeului Judeţean Suceava (azi Muzeul Bucovinei).

Casa muzeu Solca este o construcţie ridicată din cununi de bârne  îmbinate la colţuri în „coadă de rândunică”, având acoperiş în patru ape cu învelitoare din draniţă. Pereții sunt lutuiți şi văruiți, iar contrastul cromatic cu lemnul cheutorilor şi consolelor este unul deosebit. Planimetric este împărţită în două camere (bucătărie şi “casa mare”) şi tindă mediană, iar în faţa intrării are un foişor cu acoperiş în trei ape.

Conservată în situ este amenajată în interior după specificul caselor ţărăneşti bucovinene din această zonă. Pardoselile de lut, tavanele cu grinzi aparente şi toată gama de mobilier tradiţional: pat, laiţe, blidare, poliţe, lăzi de zestre sunt completate de țesăturile de interior care îmbogățesc inventarul casei. Bucătăria are un cuptor tradițional cu vatră și plită reconstituit după tipologia mijloacelor de încălzit din zonă, la fel și în casa cea mare.

Situată pe drumul de acces spre mănăstirile Arbore și Humor, casa muzeu Solca este un monument reprezentativ în ceea ce privește arhitectura caselor de locuit și organizarea interiorului specific zonei.

Stai în legătură cu noi

Close Search Window
Program de vizitare